Yeşilköy'de Konut

Yeşilköy, İstanbul, Türkiye
Tasarım
2016
Atilla Özkaynakçı
Onaylandı
Share

Ahşap eski eser konut yapısı komşuluğunda yapılması planlanan yeni yapı her katta ayrı kullanılan dairelerden oluşan bir konut yapısı olarak önerilmektedir. Avan projenin tasarımında bölgenin konumu, kullanımı ve çevre ile ilişkisi göz önünde bulundurulmuştur. Ahşap eski eser, yeni yapının tasarımında odak ve başlangıç noktası olarak kabul edilmiştir. Önerilen proje ile estetik, çeşitlilik ve eski eser ile olan ilişki bağlamında iyi bir örnek ortaya koyacak bir yapı üretmek amaçlanmıştır.

19. Yüzyıl, art deco ve art nouveau çizgiler taşıyan ahşap eski eser yapının cephe düzeni incelendiğinde, balkonlar dışında çıkma hareketlerinin bulunmadığı ve doğrama açıklıklarının güçlü düşey etki yarattığı görülmektedir. Bu iki ana özellikten yola çıkılarak tasarlanan yeni yapıda da planlarda çıkma hareketi tercih edilmemiştir. Öneri yapının cephesindeki doğrama-duvar, dolu-boş oranı eski eserdeki oranlara benzerlik gösterecek şekilde seçilmiştir. Ayrıca, tasarımda düşey doğramaları kullanarak güçlü bir düşey etki yaratmak amaçlanmıştır. Bu hedefle, kat yüksekliğinde uzanan, sabit ve hareketli kanatlardan oluşan doğrama düzenleri kullanılmıştır. Doğramalarda açılan kapı kanatları ve bunlarla ilişkili cam korkuluklar yer almaktadır. Ahşap eski esere atıfta bulunacak şekilde yeni yapıdaki doğrama boşlukları ahşap kapaklarla tamamlanmıştır. Ahşap kapak fikri, balkonlarda da gölgelik elemanı olarak kullanılan doğrama kapaklarına göre daha seyrek yatay ahşapların kullanıldığı hareketli kapak uygulamasıyla sürdürülmüştür.

Doğrama açıklıkları ve balkon kısımları tüm katlarda üst üste getirilerek, yapının tüm cephesinde yukarıdan aşağıya düşey etki güçlendirilmiştir. Kat döşemelerine denk gelen doğramaların geçiş bölgeleri metal malzeme ile kaplanmıştır. Ayrıca doğrama bölüntülerinde eski esere atıfta bulunmak üzere art deco tarzı anımsatan çizgiler kullanılmıştır. Doğrama açıklıklarının yanı sıra yapının duvar kısımlarındaki kaplamalar da eski eseri oluşturan cephe kaplamalarına benzerlik göstermektedir. Ancak burada, malzeme olarak ahşap seçiminden kaçınılmış, yapay taş malzemeden ahşap ritmini veren kat boyu paneller önerilmiştir. Böylelikle yeni yapının eski eser ile kurduğu cephe düzeni ilişkisinin, eski eseri bastırmayacak ölçüde sade, naif ve aynı zamanda iddialı olması hedeflenmiştir.

Çatı hizasında yapı düz parapet duvarlarıyla bitirilerek dublex dairelerle bağlantılı olarak kullanılan çatı katının bu duvarlar ardında kalması sağlanmıştır. Çatı koyu renk metal malzeme ile kaplanmıştır. Parsele giriş, arsanın sokak cephesinde, eski eser yönünde kalan köşeden verilmiştir. Yapının girişi buradan oluşturulan geçiş üzerindedir. Arka bahçeye ulaşım da bu geçişten sağlanmaktadır.

İki adet bodrum, zemin, birinci ve ikinci normal katlar, üçüncü kat ve üçüncü katla birlikte dublex olarak kullanılan çatı katından oluşan yapının bodrum ve üzerindeki katlarında ikişer adet daire yer almaktadır. Bodrum katla birlikte yapıda toplam 10 adet bağımsız bölüm meydana gelmiştir.

Önermekte olduğumuz yeni yapı komşuluktaki eski eser ile biçimsel ve estetik bir uyum içerisinde bulunarak, bu eski eserin taşıdığı değere, çağdaş tasarım anlayışı, çağdaş yapım teknikleri ve malzeme kullanımı ile değer katmayı amaçlamaktadır.